cookieChoices = {}; * C.J Diary *: Senggugut

Thursday, 19 December 2013

Senggugut
gambar ihsan google

senggugut.. sakit yang tidak lepas dari perempuan. baik yang belum berkahwin, atau sudah berkahwin dan beranak pinak tetap akan menerima kedatangan sakit ini sekurang-kurangnya sekali seumur hidup hinggalah bila kita mencapai proses yang disebut menopause atau berakhirnya menstruasi atau juga dikenali sebagai putus haid kekal.

Senggugut terjadi disebabkan kontraksi atau pengecutan otot rahim yang berlebihan saat haid. Pengecutan ini dipacu terutamanya oleh hormon yang kita kenal sebagai hormon prostaglandin. Sebagai mana yang kita tahu, saat haid, dinding dalam rahim yang tadinya tebal sebagai persedian untuk terjadinya kehamilan , akhirnya disebabkan tidak terjadinya proses pembenihan oleh sperma, maka akan mengalami pemerosotan.Lapisan tisu yang tebal itu akan dihancurkan oleh tubuh secara biologis. Kematian sel-sel ini secara langsung akan menghasilkan hormone prostaglandin. Maka tidak hairan pada orang yang sedang haid kadar hormone ini memang tinggi. Namun tidak semua orang akan mengalami rasa sakit yang sampai mengganggu aktiviti mereka. copy dari link Mama Haziq Amsyar.

jadi saya pun tidak terlepas dari sakit ini sekarang. tambah pula sesak dekat bulatan PJ pagi ni sebab MBPJ banyak tutup laluan untuk aktiviti hari minggu ni lagi tambahkan sakit dalam perut. ramai yang mengalaminya. moga kita diberi kekuatan untuk teruskan sepanjang hari.. siapa kata wanita ni lemah, kan? :)
 
 

No comments: