cookieChoices = {}; * C.J Diary *: Buat Apa Yang Anda Rasa Wajar.. Asalkan....

Friday, 15 August 2014

Buat Apa Yang Anda Rasa Wajar.. Asalkan....

sejak dua menjak ni.. entah lah.. hujan turun.. air mata pun turun.. ah sudah.. pernah ke yang lain rasa perasaan ni sebelum ni? bagi CJ ia normal. tak tahu lah sebenarnya saya ni tak berapa normal sebelum ni.. huhuhu.. rupa-rupanya salah seorang yang CJ pernah tak terima cinta dia, berkahwin dah awal bulan ni.. dan ramai kata muka sama macam CJ. abaikan yang perkataan muka sama tu.. mungkin dah jodoh dan kebetulan muka sama.. (tapi dia lagi lawa.. secara serius sambil aku menekan kekunci ni macam main piano)

pernah seorang kawan poli pernah cakap.. "kau ni dah salah pilih orang dulu la.. kenapa la kau pilih si E bukan budak ni.. mesti menyesal kau sekarang. kalau tak kau dah kawin dengan dia. dah ada 3, 4 orang anak dah"

pertama sekali.. untuk jawapan tu, ingin aku tekankan perkataan "kalau".. sebagai seorang muslim, tahukah kita tidak digalakkan menggunakan perkataan yang belum tentu jika terjadi apa yang kita ramalkan atau fikirkan.. akan jadi macam yang kita nak.. berapa kali dah nak betulkan tanggapan tu.. "tu lah kau.. memilih sangat.. jangan nanti tak kawin sudah.. bagus kawin cepat-cepat.. umur pun dah meningkat" sampai bab ni.. bukan rasa stress, tapi rasa macam nak luku secara sopan.. 

manusia mana yang tak mahu menikah.. punya anak.. punya tanggung jawab.. jaga seorang yang kita sayang dan miliki secara sah ikut hukum agama. pernah tak dengar aku selalu cakap "telah ku berusaha, dan kini ku lepaskan semula kepada Pencipta. dan aku yakin dengan ketentuannya dan Insya Allah aku tak menyesal dengan keputusan yang ku pilih".

kerana itu aku memilih untuk tidak menerima dia kerana dia cukup baik dan dia mampu mendapatkan lebih baik dari aku dan alhamdulillah dia dah dapat. ye, aku terkapai-kapai sekarang namun aku syukur aku ada juga kelebihan yang lain yang di beri dari Allah. dan sekarang kau pula kena menjawap soalan bila nak dapat anak pula kan?

**sekiranya kita sudah ada pilihan, lakukan lah. hidup kita, selain dari milik Allah.. kita juga yang akan melaluinya. putuskan lah keputusan ikut akal dan berlandaskan agama, tapi jangan menggunakan perasaan yang sering kali buat kita merasa kesal dan kecewa.

**cinta, pelajaran, kerjaya dan keluarga 4 perkara terbesar yang perlu kita buat keputusan. pilih siapa, belajar dekat mana, nak kerja apa, nak ikut mak atau ayah, persoalan-persoalan yang akan kita tempuh dari mula kita melihat dunia.. hingga la nafas yang terakhir.. namun jangan dilupakan niat asal kita ke dunia,.. untuk mencari keindahan di akhirat kelak..

No comments: