cookieChoices = {}; * C.J Diary *: selamat hari ayah

Friday, 19 June 2009

selamat hari ayah



hari ni nk ucap kn for all daddy...father..abah..ayah..in the whole world..happy father day..terutama pada abah ku..ab razak katon..thanks for everything ..maybe ur can't be the best father in the whole world..but you be the best for us..
sempena hari ayah ni.. aku nk describe ckt psl ayah aku..masa kecik2 dl..kami sgt takut kn ayah kami.. bila mata dia da besar, kami smue jd mcm tikus..sbb taw ade yg xkena kt mata abah.. kalau kami pergi ke mana2..ke psr raya.. kami xpnh main kejar2 ataw lari2..sbb balik nnt teruk kami kena cubit..kami akan stick pd troli..kalo ade benda yg kami nk..kami akan tanya "mak..abah..da lame xmkn 2" atau pn "xpnh rs benda 2..kwn org kate sdp..mak dia belikan ari 2" kalo abah xbg.. kami xkn merengek2 nk.. sbb kalo buat muka pn kami akan kena ms kt keta dl.. abah mmg sgt garang ms kami kecik2.. putih ckp dia..putih la..xkn ada tukar..
masa utk bermain terhad smpi pkl 7 mlm..kalo kami lmbt..kami akan didenda duk kt luar..kena pukul..kayu..hanger..kolam..kami da biasa..da kebal..kami slalu akan simpan dendam..tgk la..itu slalu jd ayat kami..abah mmg mcm 2..xsyg kami..jd bila arwah apak (datuk belah mak) meninggal..saya slalu rs lps ni xde org syg lg..sy simpan smue kesedihan sy..sy jd pemarah..sy buli org lain sbb sy slalu rs sy d "buli" oleh ayah..
smpi la sy da besar..sy msk poli..sy plh jauh2..sbb sy xnk dkt dgn keluarga saya..terutamanya abah saya..tp bl dkt sana..br sy sdr sbnrnya abah syg pd sy..setiap minggu abah sy telefon.. tanya khabar..dah mkn ke blm..sbb ms awal2 sy kt sn..sy slalu demam..demam pjg lak 2..lps 2 sy slalu skip mkn..kdg2 sy mkn meggi jek slalu..sbb duit kt tgn sy ade 3 ringgit..tp lg sminggu br mak msk kn duit..sy simpan jek smue keperitan sy kt sana..tp abah slalu dpt rasa..bila abah taw saya ada duit byk 2 jek..abah marah sgt2..knapa sy xmintak..tp sy taw yg waktu 2 keadaan agak ssh ckt..kami kembali ke zaman ms kecik2..abah dah bersara..mak jek yg keje..tiap2 mak msk kn 200..bg sy da byk..tp kt sana msh xcukup..tp abah msk kn 100 dlm akaun sy..waktu tu sy rs sedih sgt..sy slalu rasa abah ketepikan sy..tp waktu 2 keadaan yg tentukn..
sy taw abah cuma nk didik dan disiplin kn kami..cuma ms muda..sy terpkr kenapa abah xgunakn cara yg lain..tp itulah abah saya..itu cara dan prinsip dia..walau segarang mana abah..abah slalu pentingkan anak2..sanggup pinjam smate2 nk bg kami mkn adik bradik..kami xpnh xmkn walaupn waktu 2 abah cuma mampu beli mee segera..tp skrg abah xsegarang yg dulu.. mungkin faktor usia.. abah msh membantu dr segi kewangan pd saya..sbb kewangan sy msh xstabil..adik2 yg lain slalu kata sy anak manja abah..sbb abah slalu bantu sy kalo saya ssh..abah xtanya pd adik2 yg lain..abah kata sy pandai amik ati abah..tp ati2 yg lain gak..sbb sy adalah kontra abah..abah cepat mara..tp sy tak..abah sgt sensitif dan mudah tunjuk kn tak puas ati..tp sy lbh kepada pendam..sy adalah jelmaan sifat emak..tp persamaan kami..kami mudah sejuk..peramah..kelakar..dan kami tidak berkira..yg penting kami slalu kelam kabut..dan xnk ngaku slh kami..mesti nk kona tempat lain..hehe
maaf sbb entry kali ni pjg sgt..tp ni la entry khas utk abah sy..walau apa pun sifat negatif yg ada pada abah..tp sy taw..abah sgt syg kn kami sekeluarga..sy taw abah terasa bila org sekeliling berkata mcm2 pd abah..tp sy slalu ada d sblh abah..mereka tak tau apa yg kita lalui slame ni..bg sy abah msh ketua yg hebat..ketegasan abah mengajar kami erti disiplin dan usaha ape yg kami ingin hajati..slmt hari bapa dan terima kasih atas segalanya..dan kesetian abah pada perkahwinan dan emak..sgt sy kagumi..

2 comments:

shibam.blogspot.com said...

Jia, suruh lah abah baca ni, baru dia tahu macam mana perasaan Jia terhadap dia selama ni, sangat touching ok.

zeera said...

akak taw x..ms sy taip ni..sy byk kali benti..sbb sy rs sedih sgt..sbb ari2 sy pkr..sy da jd ke ank yg dia bangga kn..

p/s : abah xtaw bukak internet..bia ni jd rahsia sy la..hehe